lördag 14 mars 2020

Glesbygdsskolor

Läste en artikel i Lokaltidningen som handlar om landsbygd och glesbygdsskolor, detta är just nu aktuella frågor i min kommun och län. Skolans vara eller icke vara, snarare icke vara om s och c får som dom vill. Under tiden vi kämpat med att få ha kvar våra skolor så har vi upprepade gånger nämnt att skolorna är ett nav i bygden, har vi en byskola kommer byn att vara attraktiv att bo i och genom det en möjlighet att få byn och byar omkring stärkta och ytterligare stärka kommunen. Detta står även att läsa i kommunen översiktsplan, trots detta tar politikerna beslutet att avveckla två byskolor. Då är det positivt att läsa artikeln där författarna skriver liknande, att glesbygdsskolorna är ett nav. Min, och andras tro, är alltså stärkt vilket känns gött.

En annan aspekt vi haft är att utnyttja digitaliseringen mer, fjärrundervisning t.ex. Samt öka samverkan på olika sätt. Att tänka utanför boxen och se möjligheter istället för problem. Även detta får vi bekräftat i denna artikel då författarna menar att fjällundervisningen är ett lyft för glesbygdsskolorna. Artikelförfattarna menar även på att undervisningen kan bli mer likvärdig då den undervisande läraren är behörig och att det finns en handledare tillsammans med eleverna. Alltså kan alla elever, oavsett förutsättningar, få den stöttning eleven har behov av. På detta sätt ökar kvaliteten på undervisningen. Artikelförfattarna menar fortsättningsvis att det är avgörande för för glesbygdsskolorna och att glesbygden behöver livskraftiga skolor.

I min kommun har s och c ett nystartad samarbete men min upplevelse är att det är s politik och c åker mer eller mindre på ett bananskal. Alla som röstat på c misstänker jag är väldigt besvikna på att det blev på detta sätt. Å frågan är hur många röster c kommer att få i nästa val. C har alltid stått för en levande landsbygd men i min kommun är det raka motsatsen. Här har c varit med om att avveckla två stycken välfungerande byskolor utan att ha sett till andra möjligheter för att spara pengar. Därför är det högst intressant att läsa denna artikel där alla tre författare tillhör c! För mig som egentligen inte är insatt i politikens värld blir det motsägelsefullt. Om c står för en levande landsbygd borde det inte vara både på riks,-regioner, och kommunal nivå då? Hur kommer det sig att c jobbar emot sina egna värderingar? Hur ska vi som ska välja ett parti i valen ha en rättvis möjlighet att påverka när den faktiska politiken är en sak och vallöften samt grundvärderingar är så olika? Nu vet jag att s har under många år velat se dessa skolor nedlagda, av rent principiella själ men anser ändå det är fel att ta med sig c på tåget. Men här kanske det även handlar om tydlighet i  ledarskapet.

Hälsningar En förvirrad medborgare

Inga kommentarer: